Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Comuna Balta Alba

- Judetul Buzau -

Populată încă de la începutul erei creştine, localitatea este atestată abia în secolul al XVIII-lea, când boierul Dumitru Seceleanu a înfiinţat o livadă de 100 ha, un atelier de covoare, un uscător de fructe şi produs marmeladă, o distilerie de rachiu, dar a pus şi bazele staţiunii Balta Albă,prin construirea unor cabinete şi a primelor instalaţii pentru tratamentul afecţiunilor reumatice.
Analizele efectuate de Carol Davila au atestat calităţile terapeutice ale nămolului de aici. În 1872 se construieşte primul hotel, iar la scurt timp sunt puse în funcţiune băile calde şi reci.
Iată câteva din cele mai importate informații deținute cu privire la etimologia numelor satelor aparținătoare comunei Balta Albă:

Stavarasti. Potrivit publicației "Ingerul" a Sfintei Episcopii a Buzăului,  satul Stavarești a existat înainte de anul 1835, când purta numele "La colacul de piatră", demire datorată  fântânei facută de turci și care avea deasupra pus un colac mare de piatră.

Pârlita. Numele acesteui sat provine de la o bisericuță locală, construită din bârne și învelită cu stuf, care a ars complet.  

Amara. Hrisoave din timpul Principatelor Unite arată că satul a luat ființă înainte de 1848 și a purtat numele de Slobozia Amara. În timp s-a prescurtat numele și a rămas Amara, acest nume dandu-i-se de la numele bălții din imediata apropiere( care din cauza apei cu gust amar purta numele de Amara).

Balta Albă. Numele, ca și în cazul satului Amara, i-a fost dat dupa numele lacului din apropiere (lacul Balta Albă, care se găsește la o distanță de 800-900m spre est ). Lacul poartă aceasta denumire datorită sarurilor care se depun pe marginea lui în timp de secetă, provocând astfel iluzii vizuale(de la distanță pare alb). 

Băile. În anul 1879 a luat ființă un sat sub numele de Balta Albă Nouă care,cu timpul și-a schimbat numele în Băile datorită bailor care se faceau în lacul Balta Albă.

 

Cautare in site

Program audiențe

- PRIMAR
  marți și miercuri 10,00-12,00
- VICEPRIMAR
  luni și miercuri 10,00-12,00

- SECRETAR

  marți și miercuri  9,00-13,00

 

INFORMAȚII UTILE